Tavaszköszöntő rendezvény

A Sopianae Közösségépítő Programsorozat következő állomása Uránváros volt, a városrész kulturális és közösségi centrumában a Pécsi Kulturális Központban tartottuk meg Tavaszköszöntő rendezvényünket.

A kulturális, közösségépítő programunk időpontjának kiválasztásával is hangsúlyozni szerettük volna a kikelet ünnepét, hiszen március 21. a tavaszi napéjegyenlőség napja, a csillagászati tavasz kezdete. Március 21. Benedek névnapja, aki meghozta számunkra a meleget, gyönyörű napsütötte délutánon ünnepeltük a tavasz kezdetét.

A programot a Kulturális Központ előtti parkban indítottuk. A városrész egyik legismertebb művészeti közössége a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai somogyi tánccal nyitották meg a rendezvényt.

Ezután, mivel a néphagyományok szerint a napéjegyenlőség napján a legszerencsésebb a kertben palántázni, mi is egy kis közösségi kertészkedéssel szerettük volna megszépíteni a Pécsi Kulturális Központ környezetét, és az együtt végzett munka örömével összekovácsolni az egybegyűlteket. Így virágpalántázással folytattuk a tavaszköszöntő ünnepünket, szép kiskertet sikerült kialakítani.

Ezt követően a színházteremben Burján István a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának osztályvezetője, etnográfus főmuzeológus tartott előadást a tavaszelő néphagyományairól, a nagyböjti időszak legfontosabb szokásairól, legérdekesebb tradícióiról. A főként idősebbekből álló hallgatóságot elvarázsolta Burján István ízes magyarsággal előadott, érdekfeszítő, humoros és tanulságos beszámolója.
A Baranya Bokréta Népdalkör dalos, verses produkciójával folytatódott a program, tavaszköszöntő költeményekből és népdalokból adtak elő egy csokrot, szívmelengető produkciót.

Egy jó hangulatú beszélgetés zárta a programot. A Sopianae Kulturális Egyesület megvendégelte a résztvevőket, akik megoszthatták egymással az ünnepséggel kapcsolatos élményeiket és nem mellesleg megismerkedtek egymással, elindítva ezzel a közösségépítő folyamatot.
A tavaszköszöntő program apropóján összeverbuválódott vendégsereg összetartó, cselekvő közösséggé formálásának folyamatában e rendezvény az első állomás volt, folytatni kell a közös alkalmak megszervezését, és közösségi célok megfogalmazását. Mindenképp hasznos és fontos, egyébiránt pedig igen jó hangulatú rendezvénnyel örvendeztettük meg a városrész lakóit, így eredményesnek ítéljük a programot.