Társasjáték és LEGO klubfoglalkozás (2019.05.06.)

A társasjáték és LEGO rendkívül közkedvelt a gyerekek és a felnőttek körében is. A családi közös időtöltés egyik hasznos és örömteli eszköze, hiszen kicsik és nagyok, gyerekek és szülők, nagyszülők együtt játszhatnak, nevethetnek, szeretetben versenghetnek, miközben észrevétlenül kognitív és motorikus képességeket fejlesztenek.

A társasjátékkal eltöltött közös idő erősíti a szülő – gyermek, nagyszülő – unoka kapcsolatot, megfelelő alkalmat teremt a társas viszonyok kialakítására és fejlesztésére, ami a gyermekek iskolai beilleszkedését, kudarctűrését is pozitív módon befolyásolja. A nagyszülők számára is nagyon hasznos tevékenység a játék, az időskori szellemi frissesség megőrzésének egyik legörömtelibb módszere.

A Pécsi Kulturális Központban megrendezésre kerülő klubfoglalkozáson ötvenhárman vettek részt, gyerekek és szülők, nagyszülők vegyesen. A Máltai Szeretetszolgálat mélyszegénységben élő gyerekeket és hozzátartozóikat hozta el rendezvényünkre, nekik jelentette talán a legnagyobb élményt a játék délután. Közülük sokan otthon nem tudnak LEGO-val játszani, nincs nekik egyáltalán, de a társasjátékok is nagyon újszerűek voltak a számukra. A Sopianae Kulturális Egyesület a játék örömén túl csokoládéval is kedveskedett a hátrányos helyzetű gyerekeknek, akik nagyon örültek az ajándéknak, hiszen édességet nagyon ritkán vagy sohasem kapnak otthon.

Uránvárosi családok is szép számmal érkeztek, nekik is nagy élmény volt a számukra nem megfizethető drágább társasjátékokkal való megismerkedés és a rengeteg LEGO. A Pécsi Kulturális Központban havi rendszerességgel összehívott találkozóval működő-, gyermekeiket egyedül nevelő szülők önsegítő, sorstársi közössége az Egyszülős Klub is becsatlakozott rendezvényünkbe. A klub tagjai: anyukák gyermekeikkel és egymással vívtak jó hangulatú társasjáték csatát, feledték az egyszülős élet nehézségeit a könnyed játék idejére.
Boldogságot jelentett ez a játék délután minden résztvevőnek, jó volt látni a sok mosolygó arcot, a legtöbb gyerek haza sem akart menni. A program maximálisan elérte célját, nem csak magukban játszottak a családok: öröm volt látni, hogy a társasjáték összehozott idegeneket is, közösen játszottak a résztvevők, reméljük kellemes ismeretségek is születtek itt.