Szitanyomó workshop Seres Tamás, grafikus vezetésével

A városi kulturális hagyományok, értékek piaci alapú értékesítésének lehetőségeit célzó önkéntes szakmai klubfoglalkozások, melyek a projekt megvalósítási időtartama során 12 alkalommal kerülnek lebonyolításra. A foglalkozások célja, hogy a helyi fejlesztési igényeket, szolgáltatási elvárásokat, munkaerőpiaci igényeket minél hatékonyabban feltérképezzük a városi lakosság körében. Ehhez szisztematikusan, egy-egy témát feldolgozva szervezzük meg az eseményeket. Az összegyűlt információkat összegezzük, továbbítjuk a városvezetés felé.

TRADE-íció klubfoglalkozásunk soron következő eseményén az ősi múltra visszatekintő, és napjainkban a kézműves kultúra és kézműves termékek trendi megújulásának korábban is nagy népszerűséggel bíró szitanyomó mesterséget, eljárást ismertettük meg a résztvevőkkel. Seres Tamás grafikus művész, szitanyomó mutatta be a technikát az Apáczai Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatos tanulóinak és szüleiknek.

Februárban az Intergeneráció Klubfoglalkozásunkat tartottuk a képzőművészeti tagozaton, és olyan meghatározó élményt jelentett a szülőknek is a gyermekeikkel közös alkotási lehetőség, hogy sokan eljöttek most is, mikor egy régi szakma megismerésére teremtettünk alkalmat.
A workshopot Seres Tamás egy rövid kis előadással kezdte, melynek keretében beszélt a szitanyomás eredetéről, múltjáról és a technika napjainkban való alkalmazási lehetőségeiről.

Bár a szitanyomás technikájáról túl sok írásos emlék nem maradt hátra, annyi mégis tudható, hogy évezredekkel ezelőtt az ősi Kínában és Japánban már alkalmazták ezt a módszert. A textília nyomtatásához olyan szitát használtak, aminél a fakeret közé emberi hajat feszítettek ki, amit később selyemszállal helyettesítettek. Európában csak a 19. században került megismerésre a szitanyomás, melyet a textilipar alkalmazott és filmnyomtatásnak nevezték el. A gépesítés, illetve az automatizálás igen gyorsan fejlődő eljárássá tette a szitanyomást, melynek köszönhetően bekerült az addig közismert és elismert nyomtatási technikák közé. Manapság szitanyomás során egy finom szövésű szövetet feszesen kifeszítenek a keretbe és egy sablon vagy más néven nyomóforma által készül rá a minta. A szövet minden esetben nyitott szemrendszerű, és a forma nyomat nélküli részeit a sablon fedi el, ezáltal a festék ott nem éri a szövetet. Az anyagra ferdén illeszkedő festéklehúzó kés kenő mozdulatokkal juttatja a festéket a sablon nyitott, vagyis fedés nélküli részeihez, ezáltal a festék befedi a szövetet és a minta láthatóvá válik rajta.

A rövid előadás után következett a workshop alkotói, interaktív része: divatos, nagyon mutatós tornazsákokat szitáztak maguknak a gyerekek, saját alkotásukkal tudnak naponta iskolába menni, egyedivé tudják tenni öltözéküket. De nem csak az elkészített alkotás villanyozta fel a gyerekeket, a szitanyomó eljárás is nagyon érdekelte őket. Korábban, már hetek óta készülve a TRADE-íció klubfoglalkozásra megrajzolták, megtervezték a mintát, amit szeretnének tornazsákjukon viselni. Mindenki egyedi tervet készített, megtanulták, hogy a szitaminta készítésnek milyen speciális szabályai vannak. Ezt követően közösen választották ki a tervek közül azt a három mintát, amit vinylfóliára vittek. Ennek kivágása is közös alkotás volt, nagy precizitást igénylő munka. A klubfoglalkozáson a szitanyomó mester segítségével került fel a fólia, a mintasablon a szitanyomó keretekre, ez is nagy odafigyelést és ügyes kezeket igénylő munkafázis. A csodálatos színű textilnyomó-pépekből választottak, illetve kevertek új színeket a gyerekek, ezt a részét az alkotásnak kiváltképp élvezték. Ezután következett maga a szitázás, ahol a szitakeretek cseréje jelentette a legtöbb időt, maga a festékezés már nagyon gyors folyamat volt. A szárítást követően boldogan távozott mindenki az egyedi darabjával, a senki máséhoz nem hasonlítható saját készítésű tornazsákkal.

Nagyon hálásak voltak a Sopianae Kulturális Egyesületnek mind a szülők, mind a gyerekek és kiváltképp a művészeti iskola tanárai, hogy lehetőséget, anyagi támogatást biztosított számukra a pályázat által e program megvalósítására. Egyébként a szerény anyagi forrásaik mellett semmilyen módon nem tudtak volna megvalósítani egy ilyen kuriózumnak számító programot. Köszönetüket sokszor kifejezték, örömüket, jó érzés volt látni.