Sors Tamás paralimpikon úszóbajnok

A projekt egyik fő pillére, a fiatalok önkéntességének, közéleti-, közösségi aktivitásának erősítése. A „Fiatalok a közéletben” előadássorozat keretében tematikusan, egy-egy témakör köré szervezve tartjuk meg a programokat. A megvalósításba bevonásra kerülnek a Pécsi középiskolák tanulói. Az előadásokon lehetőséget biztosítunk egy-egy, a közélet valamely területén sikeres, ismert, fiatal pécsi szereplő számára, hogy közreműködjön a fiatalok tájékoztatásában, lehetőségeik feltérképezésében, és annak felismerésében, hogy tehetségükkel és lehetőségeikkel hogyan tudnak élni. Kiemelt cél, hogy tudatosítsuk és propagáljuk az aktív társadalmi felelősségvállalás-, az aktív közéleti szerepvállalás jelentőségét, valamint az önismeret- és személyiségfejlesztés fontosságát.

A „Fiatalok a közéletben” programsorozat soron következő előadása az Apáczai Csere János 2-es számú Általános Iskolában került megrendezésre a 8. A. és 8. B. osztály részvételével. Meghívott előadónk Sors Tamás paralimpikon úszó volt. A beszélgetést Pataki Tamás az Apáczai Sportegység igazgatója vezette.

Sors Tamás az ANK Úszóklubjának volt a tagja, a hallgatóság iskolájának testvérintézményében az Apáczai Gimnáziumban tanult. Aktív versenyzői karrierjét már befejezte, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának hallgatója. Jó szívvel, nosztalgikus hangulatban látogatott el régi iskolájába nemzeti büszkeségünk, a diákok nagy megtiszteltetésként élték meg a vele való találkozás lehetőségét.

Sors Tamás káprázatos győzelmeket ért el pályafutása során: 2007-ben világcsúcsot állított fel, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni paralimpiai játékokon aranyérmet szerzett pillangóúszásban. Állami elismerésként 2012-ben A Magyar Érdemrend középkeresztjét-, 2016-ban A Magyar Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetést nyerte el. Elmondta, milyen felemelő érzés mindez, pályafutása során a versenyek adta eufória, semmihez sem hasonlítható öröm vezette át a hétköznapok-, az edzések nehézségein. A győzelem boldogságáért küzdött, de a mindennapokban mindig csak kis célokat tűzött ki maga elé. Ezt teszi most egyetemistaként is, és erre buzdította a hallgatóságot is. A vágyak, célok megfogalmazása után fontos, hogy az azok megvalósításához vezető utat pontosan kibólyázzuk, tudjuk megjelölni az egyes állomásokat, amiket el kell érnünk ahhoz, hogy a vágyott célhoz közelebb jussunk. Ha a mindennapok kis feladatait teljesítjük, akkor nap, mint nap sikerélménnyel töltődhetünk fel. A diákok életében is minden nap adódnak olyan kis célok, amik teljesítése boldoggá teheti őket, a bajnok üzenete, tanácsa értő fülekre, befogadó lelkekre talált.

Elmesélte Tamás azt is, hogy az edzések során az oly monoton úszástervet, úgy tudta teljesíteni, hogy egyszerűen azt mondta magának: ezt most meg kell csinálni. Mindig az adott napi feladat előtt ezt tudatosítja magában, és nem keres soha kifogásokat. Volt, hogy betegen csinált végig edzőtáborokat, nem gondolta, hogy bármi indokolttá tehetné azt, hogy az elvárt edzéstervet ne teljesítse. Az úszás során egyfajta átszellemült, meditatív lelkiállapotba került, ez az elmélyülés jellemzi most is. A versenyzőként elsajátított önfegyelem, önszuggesszió, a belefeledkezés képességével tudja tanulmányait is örömmel és sikeresen végezni. Ugyan ma már nem nyer olimpiai arany érmeket, de a tanulmányai során megélt sikerek most is megadják neki azt a boldogságot, ami viszi tovább a céljai felé.

A diákok megértették a bajnok beszámolójából, hogy az ő hétköznapinak tűnő életükben is mennyi megnyerhető verseny van nap, mint nap. Motiválja őket Sors Tamás élettörténete, és a győzelem receptje arra, hogy küzdjenek céljaikért, keressék meg a mindennapi sikertörténetüket, hogy igazán eredményes életet tudjanak élni.