Sopianae tábor 2019

A Sopianae tábor 2019-ben 20 fő részvételével a Puchner Kastélyszállóban és a bikali Reneszánsz Élménybirtokon került megrendezésre. A tábor mind a 3 napján mind a 20 résztvevő jelen volt.

A pénteki napon a rendezvény 15 órakor vette kezdetét. Az eseményen Vanner Tünde köszöntötte a résztvevőket, melyet követően Dr. Haffner Tamás szakmai vezető bemutatta a Közösségek Pécsért programsorozatot, valamint a projekt keretében létrehozott kisközösségek tevékenységét.
Ezt követően az Intergeneráció Klubfoglalkozások során már alkalmazott LEGO és Társasjáték foglalkozások keretében folytatódott a közösségépítő program.

A Társasjáték rendkívül közkedvelt a gyerekek és a felnőttek körében is. A közösségi időtöltés egyik hasznos eszköze, hiszen barátok, ismerősök, vagy akár ismeretlenek együtt játszhatnak. A társasjátékkal eltöltött közös idő erősíti az interperszonális kapcsolatot, megfelelő alkalmat teremt a társas viszonyok kialakítására és fejlesztésére, mely például a gyermekek iskolai beilleszkedését, kudarctűrését is pozitív módon befolyásolja.

A LEGO Magyarországon is rendkívül közkedvelt építőjáték a gyerekek és egyre terjedő hobbi a felnőttek körében. A közösségi időtöltés egyik hasznos kelléke, hiszen barátok, ismerősök, vagy akár ismeretlenek együtt játszhatnak.

A foglalkozások keretében megkezdett diskurzusok a vacsora alatt is folytatódtak, sőt többen a vacsora utáni szabad program keretében folytatták is a megkezdett játékokat.

Szombati napon reggeli után a bikali reneszánsz élménybirtok meglátogatására került sor. A látogatás során a résztvevők megismerkedtek a reneszánsz falvak és városok világával, a tradicionális mesterségekkel (kovács, kézművesség), valamint a kor harcművészeteivel (íjászat, lovagi torna). A csoportos programlátogatás mellett a résztvevők kiscsoportokat alkotva vehettek részt a programokon, ezzel is elősegítve új informális kisközösségek létrejöttét. Az informális csoportok létrejöttének egyik nagy eredménye, hogy irányítás nélkül is több csoportban megjelent az intergenerációs szerveződés, mely a program egyik célja volt. Délután az informális kisközösségek élménybeszámolót tartottak egymásnak az általuk meglátogatott programokról, melyet követően LEGO és Társasjáték foglalkozások keretében folytatódott a közösségépítő program.

A vasárnapi nap az értékelés és szabadtéri közösségi játékok jegyében telt. A résztvevők összegezték a tábor során szerzett élményeiket, melynek keretében számos új ismertség született.

Összességében elmondható, hogy a tábor teljes mértékben elérte célját, mert keretében a generációk közelebb kerültek egymáshoz, továbbá hasznos és fontos véleménycsere indult meg nemcsak a generációk, hanem korábban egymást nem ismerő személyek között is.