Sopianae Tábor 2018

A Sopianae tábor 2018-ban 20 fő részvételével a Puchner Kastélyszállóban és a bikali Reneszánsz Élménybirtokon került megrendezésre.

A tábor első napján Vanner Tünde köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Haffner Tamás szakmai vezető bemutatta a Közösségek Pécsért programsorozatot. Ezt követően LEGO és Társasjáték foglalkozással folytatódott a közösségépítő program, mely lehetőséget biztosított a résztvevőknek egymás megismerésére és csoportkohézió kialakulására kötetlen, játékos keretek közt.

A második napon reggeli után a bikali reneszánsz élménybirtok meglátogatására került sor. A látogatás során a résztvevők megismerkedtek a reneszánsz falvak és városok világával, a tradicionális mesterségekkel (kovács, kézművesség), valamint a kor harcművészeteivel (íjászat, lovagi torna). A csoportos programlátogatás mellett a résztvevők kiscsoportokat alkotva vehettek részt a programokon, ezzel is elősegítve új informális kisközösségek létrejöttét. Az informális csoportok létrejöttének egyik nagy eredménye, hogy irányítás nélkül is több csoportban megjelent az intergenerációs szerveződés, mely a program egyik célja volt. A nap zárásaként az informális kisközösségek élménybeszámolót tartottak egymásnak az általuk meglátogatott programokról a vacsora közben.

A vasárnapi nap az értékelés jegyében telt. A résztvevők összegezték a tábor során szerzett élményeiket, melynek keretében számos új ismertség született. Összességében elmondható, hogy a tábor teljes mértékben elérte célját, mert keretében a generációk közelebb kerültek egymáshoz, továbbá hasznos és fontos véleménycsere indult meg nemcsak a generációk, hanem korábban egymást nem ismerő személyek között is.