SOPIANAE KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ PROGRAM – BELVÁROS – Költészet napi forgatag

Soron következő közösségépítő programunkat ezúttal Pécs Belvárosában szerveztük meg. A történelmi belváros egyik legékesebb épületében-, a Civil Közösségek Háza patinás Méhes Károly termében tartottuk versünnepünket, a Magyar Költészet Napjára időzített programunkat. Az irodalombarát érdeklődők közösségformálását tűztük ki célul a rendezvény szervezésekor, e szándékunknak maradéktalanul eleget tudtunk tenni, jó hangulatú, baráti, vidám találkozót tartottunk. A költészet iránti érdeklődés hozta össze a társaságot, akik korosztályi megoszlása nagy örömünkre széles skálán mozgott: picinyeket és általános iskolás korú gyermekeket is elhoztak szüleik, de középiskolások, egyetemisták is érkeztek a többségében idős és aktív korú felnőtt társaságba. A generációk nagyon szép egymásratalálását élhettük meg, fiatalok és idősek meghitt és vidám együttléte volt e szép délután.

Költészet napi forgatagunk első részében Pécs országosan elismert, nagy múltú és a magas kultúra jelenleg is egyik legfontosabb irodalmi fóruma, a Jelenkor folyóirat áprilisi lapszámának rövid bemutatására Mohácsi Balázs költő, kritikus, szerkesztő vállalkozott. A közelmúltban elhunyt jeles költőnk, Tandori Dezső életművéről való megemlékezés jelenti az e havi folyóirat legfontosabb írását; csodálatos versek, színdarab részlet, prózai munkák és esszék, tanulmányok, kritikák szerepelnek még az aktuális lapszámban. A vers rovatban most is ott van Bertók László egyik költeménye. Nagyon nagy megtiszteltetést jelentett, hogy a József Attila- és Kossuth-díjas költőfejedelem, Bertók László személyesen is megjelent programunkon. Pécs jelenlegi legnagyobb költője felolvasta néhány versét, áhítattal hallgatta őt a vendégsereg. Meliorisz Béla költő, a Jelenkor folyóirat állandó szerzője követte őt a felolvasásban, csodálatos szabadverseket hallhattunk városunk meghatározó lírikusától.

Programunk meghirdetésekor, nagy örömünkre több amatőr költő és előadó is jelentkezett, hogy szívesen részt venne a Költészet napi ünnepen. Így lehetőséget adtunk Bundy János amatőr költő számára Bertók Lászlóhoz írt születésnapi köszöntőjének felolvasására a költőfejedelem előtt való tisztelgés jegyében. Őt Csizmadia Sándor előadóművész követte, aki gitár kísérettel énekelte József Attila verseit, igazán nagy sikert aratott a rendezvény e zenei színfoltja.

A befogadói attitűdből való kilépésre sarkalltuk ezután a megjelenteket: játékra, irodalmi témájú versenyre hívtuk őket a közösségformálás jegyében. Azt kértük, maximálisan 6 fős csapatokat szervezzenek, a résztvevőkre bíztuk a választást, hogy kivel alakítják ki a csoportot. Már ez egy fontos pontja volt az egymáshoz való közelítésnek, a személyes határok megnyitásának, a közösségformálásnak. Összesen 8 csoport nevezett be végül a játékba. A vetélkedő 4 feladata az irodalom témájában és főként a líra vonatkozásában mérte fel a játékosok tudását, műveltségét, persze kreatív, ötletes feladványok formájában. Az 5. feladat versírásra buzdította a résztvevőket, megadott szavak felhasználásával kellett költeményt írniuk. A 6. feladat során origamis tehetségükről adhattak számot a játékosok. A Magyar Origami Kör tagjai tanították meg a versenyzőknek egy csodaszép papírvirág hajtogatási technikáját.

Nehéznek bizonyultak feladványaink, de talán éppen ezáltal jött létre a versenyzők között egy olyan együttmunkálkodás, egy olyan közösségi összefogás, ami a közösségépítő szándékunkat csodálatosan szolgálta. Öröm volt látni, hogy milyen lelkesen és elmélyülten oldották meg együtt, egymást segítve a csapattagok a feladatokat. A közvetlenségnek és odafordulásnak olyan szép gesztusát is megéltük, hogy az egymással versengő csoportok is segítettek egymásnak.

A szakmai zsűri lírai szekcióját Mohácsi Balázs és Meliorisz Béla képviselte, az origami alkotásokat pedig Sági Judit a Magyar Origami Kör elnöke értékelte. Az első három helyezett csapatot díjaztuk. A Sopianae Kulturális Egyesület, az Origami Kör és a Jelenkor folyóirat ajándékát kapták. A Sopianae Kulturális Egyesület a program valamennyi vendégének adott ajándékot, és a megvendégelést is lehetővé tette. Az eszem-iszom, mindig nagyon fontos része a közösségépítő programoknak, a büfé asztal körül indul meg legtöbbször a beszélgetés. Így volt ez most is, de az origami műhely is csodás helyszíne volt a beszélgetésnek, míg a kezek jártak, gondolataikat is megosztották, közelebb kerültek egymáshoz a résztvevők.

Igazi forgatag volt a két és fél órás program. A résztvevők egy része csak a költészeti előadásra maradt, sokan viszont munkából csak később értek oda, így a játékban vettek részt. Öröm volt a szépre-, szóra-, érzékenységre-, gondolatiságra fogékony versbarátok közösségében megpihenni. Öröm volt a tiszta szívű fiatalok és idősek közösségében boldog órákat együtt eltölteni. Látogatóink is arról számoltak be az est végén, hogy nagyon jól érezték magukat, szeretnének még hasonló programokon részt venni. Kell ennél több? A vendégek e lelkesedése elárulja, hogy szervezői szándékunkat, a pályázati vállalásunkat maradéktalanul teljesítettük.