Fiatalok Európában – nemzetközi ifjúsági konferenciát rendeztek

A konferencia célja az Európai Unió által nyújtott lehetőségek bemutatása a fiatalok számára. Az eseményen közreműködő szervezetek és előadók a továbbtanulás, a pályaválasztás, és a munkavállalás előtt álló magyar fiatalok számára időszerű kérdések, lehetőségek és kihívások témakörét mutatták be az Európai Unió viszonylatában.

Második alkalommal rendezték meg Pécsett május elején a Nemzetiségek Napját, melyet idén is a Sopianae Kulturális Egyesület rendezett

Dr. Haffner Tamás a Közösségek Pécsért programsorozat szakmai vezetője az Együtt Pécsért Magazinműsorban értékelte a projekt eddigi eredményeit.

Sajtó neve: PécsTv
Megjelenés ideje: 2019.05.15
Pontos elérés: https://www.youtube.com/watch?v=J1f9iHn5Qmc

Több nemzetiség is bemutatkozott


Sok gyermek és megannyi felnőtt élvezte a Nemzetiségek napját pénteken, amelyet az ANK előtti téren rendeztek meg. Az ingyenes rendezvény a Közösségek Pécsért elnevezésű projekt keretein belül zajlott, annak érdekében, hogy elősegítsék a nemzetiségek közötti együttműködést, és minél többen megismerkedjenek más népcsoportok hagyományaival.

Az érdeklődőket Krekuska Róbert, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárság osztályvezetője és Decsi István, Pécs alpolgármestere is köszöntötte, aki beszédében kitért arra, hogy mennyire fontos a környező népcsoportok szokásainak megismerése.

Ezt követően kezdődött el a hagyományokat bemutató programsorozat. A színpadi előadások között láthattak az érdeklődők német, horvát és roma nemzetiségű néptáncokat, énekeket. Mindeközben népviseleti, fotó-, illetve könyvkiállítás is nyílt, a legtöbb látogatót azonban a nemzetiségi ételkóstolók vonzották az asztalokhoz.

Sajtó neve: Bama
Megjelenés ideje: 2019.05.05
Szerző: Bátonyi Donát
Pontos elérés: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/tobb-nemzetiseg-is-bemutatkozott-1811683/

Finom ételek és remek fellépők a pécsi Nemzetiségek Napján!


Baranya megyében a legmagasabb a nemzetiségi származású lakosság aránya, ezért Pécs és a régió multikulturális sokszínűségét hivatott ünnepelni a Nemzetiségek Napja, melyet az Apáczai Csere János körtéren rendeznek meg május 3-án 18 óráig.

Német, horvát, görög, roma és ruszin hagyományőrző csoportok lépnek fel egész nap, 18 órakor egy közös táncházzal koronázzák meg a nemzetiségi kultúrát bemutató mulatságot.


Sok kisiskolás is kijöhetett megnézni a műsort a tanórákon való részvétel helyett

A kulturális műsor mellett különböző nemzetiségi specialitásokat kóstolhatnak meg a látogatók, horvát csobanac, sváb gőzgombóc, sokac bab, cigány lecsó is készül többek között a kondérokban. A gasztronómiai különlegességek mellett több kézműves is kitelepült, a kosárfonótól a fazekasig mindenféle tevékenységet ki lehet próbálni, sőt még azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek a híres busóálarcok.


A cigánylecsó már rotyog az üstben, az illatok mennyeiek a helyszínen

Decsi István alpolgármester a rendezvényen elmondott köszöntőjében kifejtette, Pécsett évszázadok óta megvalósult a kulturális sokszínűség, tiszteletteljes együttélés útján. Ennek azonban feltételei voltak mind a két fél részéről. Szükség volt a közös gondolkodásra, egymás kultúrájának, hagyományainak megismerésére, örökségének ápolására és megőrzésére. Szerinte a legfontosabb szempont, amely lehetővé tette a pécsi nemzetiségek közös történelmét, az a keresztény értékrend volt, mely fundamentumot nyújtott, amelyhez a nehéz időkben is vissza lehetett térni, amely alapján újra és újra el lehetett kezdeni a közös életet.

– Pécs köszönettel tartozik minden itt élőnek, hogy múltja és jelene révén erősíti a mi közös otthonunkat. Pécs mindenkori vezetésének kötelessége és feladata, hogy lakói ápolni tudják családi és nemzetiségi örökségüket. Ezt a feladatot mi vállaljuk és megtiszteltetéssel teszünk neki eleget – mondta az alpolgármester.

Krekuska Róbert, az EMMI esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárság osztályvezetője az egybegyűltek közül is főként a gyermekekhez szólt, akiknek felhívta figyelmét az önkéntesség előnyeire, azokra a lehetőségekre, melyeket egy-egy önkéntes közösség nyújt. Az ilyen tevékenységek kapcsán ugyanis olyan feladatokkal ismerkedhetnek meg, melyek a későbbi pályaválasztásban is segíthetik őket, mondta.

A Nemzetiségek Napja a Sopianae Kulturális Egyesület szervezésében, az EFOP-1.3.5-16-2016-00051 azonosítószámú, Közösségek Pécsért elnevezésű projekt keretein belül valósult meg.

Sajtó neve: PécsMa
Megjelenés ideje: 2019.05.03
Szerző: Matoricz Tekla
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/finom-etelekkel-es-remek-fellepok-a-pecsi-a-nemzetisegek-napjan/?highlight=nemzetis%C3%A9gek

Színes programkavalkád lesz a Nemzetiségek Napján

Immár hagyományosan kerül megrendezésre a Nemzetiségek Napja az EFOP-1.3.5-16-2016-00051 azonosítószámú, Közösségek Pécsért elnevezésű projekt keretein belül. A programok célja a nemzetiségek és a többségi társadalom közötti kohézió, valamint a be- és elfogadó pécsi közösségi attitűd erősítése.

A 2019.05.03-án 10 órakor kezdődő esemény bevezetőjeként köszöntőt mond Dr. Illés Boglárka Helyettes- Államtitkár Asszony, Decsi István Alpolgármester Úr, Hári József Tanácsnok Úr, Dr. Haffner Tamás a projekt Szakmai Vezetője, valamint Pavlovics Attila a projektben közreműködő Pécsi Kulturális Központ Igazgatóhelyettese. A nyitóbeszédek után veszi kezdetét a sokszínű, nemzetiségi hagyományokat bemutató programok széles skálája. A színpadon megelevenednek többek között a német, görög, horvát, roma nemzetiségű néptáncok, és a dalcsokorba szedett ruszin, sokac, német és horvát népzenék. A 25 éves jubileumát ünneplő Gandhi Gimnázium roma nemzetiségű összművészeti előadással készül, a prózai műfajt pedig egy német nemzetiségű monda képviseli.

A programok alatt a résztvevők népviseleti, -fotó és nemzetségi könyv kiállításokat tekinthetnek meg, a kisebbek számára a szervezők játszó és mesesarkokat állítanak fel. A kézműves foglalkozások asztalai a kosárfonás, agyagozás, busóálarc faragás rejtelmeibe vezetik be az oda látogatókat. A tevékenységeket bárki szabadon kipróbálhatja.

Az idén sem lesz hiány nemzetiségi ételekből. Cigánylecsó, sváb gőzgombóc, sokac bab, hucul és csevapcsicsa elkészítésének fortélyaiba, és az elkészült ételek ízvilágába is belekóstolhatnak a gasztronómia iránt érdeklődők.

A program ingyenesen látogatható, a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház (7632 Pécs, Apáczai Csere János körtér 1/D) és az Apáczai Kollégium (7632 Pécs,Apáczai Csere János körtér 1/E) közti téren. Rossz idő esetén a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház aulája és I. emeleti termei biztostják a rendezvény helyszínét.

Sajtó neve: PécsMa
Megjelenés ideje: 2019.04.25
Szerző: Ismeretlen

Kapcsolódó hírek:

Kodály képét rakták ki legóból a kodályosok

A keleti városrész gyermekcsoportjai élvezték az alkotást.

Kodály Zoltán arcképe LEGO mozaikként

Óriási legó mozaikképet készítettek a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium aulájában péntek délelőtt a keleti városrész gyermekközösségei. A Kodály Gimnázium tanulói, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Keleti városrészi patronáltjai, halmozottan hátrányos helyzetű általános iskolások és a nyíregyházi tekerd! alkotócsoport tagjai egy hatalmas portrét készítettek Kodály Zoltánról, összesen húszezer legó alkotóelemből. A portré részegységeit készítették el a csoportok, majd ezeket összeillesztették egy nagy képpé.

Az esemény a Közösségek Pécsért elnevezésű projekt egy programeleme volt, a pályázat nyertese, a projektgazda a Sopianane Kulturális Egyesület. A Sopianae Közösségépítő Programok célja a város egészét érintő közösségi bevonás és aktivizálás egyedileg tervezett programokkal a közösségi aktivitás és véleményformálás erősítése. A közösségépítő programokat négy városrészben szervezik meg, úgy mint Belváros, Keleti városrész, Kertváros, és Uránváros. A pénteki program a Keleti városrész közösségi aktivitásának fejlesztését szolgálta.

Sajtó neve: BAMA
Megjelenés ideje: 2019.02.26
Szerző: T.V.
Pontos elérés: https://www.bama.hu/kultura/helyi-kultura/kodaly-kepet-raktak-ki-legobol-a-kodalyosok-1716520/

A Közös építés közösség építés című program részeként Kodály Zoltán képmását rakták ki legóból a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium tanulói.

A program célja a város közösségeinek az összekovácsolása volt.

Kodály Képét rakták ki legóból

Óriási legó mozaikképet készítettek a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium aulájában péntek délelőtt a keleti városrész gyermekközösségei.

Fotója a LEGO-ból, mozaikként kirakott Kodály Zoltán arcképről szóló újsághírről.

Sajtó neve: Dunántúli Napló
Megjelenés ideje: 2019.02.23
Szerző: T.V.

Nemzetiségek napja

Első alkalommal rendezték meg Pécsett a nemzetiségek napját, ahol a városban élő tíz különböző kultúrát képviselő kisebbséggel ismerkedhettek meg a helyiek. Pécs országosan is egyedülálló abban, hogy itt évszázadok óta békében élnek a különböző népcsoportok. Az ilyen rendezvényekkel pedig azt szeretnék elérni, hogy az ide települt nemzetiségek hagyományai ne haljanak ki. 

Hagyományos nemzetiségi díszruhába öltöztetett babák.

Savanyú káposztával és füstölt tarjával rotyogott a svábok nemzeti étele, a gőzgombóc Pécs tízemeletesei között, a Kertvárosban. Geresdlakról azért hozták el a háziasszonyok ezt az ételt, hogy az itt élők is megkóstolhassák és megtanulják elkészíteni.

Geresdlakról hozták el a svábok nemzeti ételét a tízemeletesek közé

De a nemzetiségek napján nemcsak a svábokkal, hanem a Pécsett és a környéken élő kisebbséggel is megismerkedhettek a gyerekek.

– Pécs egy igazi soknemzetiségű város, a különböző nemzetiségek hagyománya, kultúrája és gasztronómiája velünk él, azonban ezzel nem feltétlenül találkozunk mindennap – mondta Haffner Tamás. Az eseményt szervező Sophianae Kulturális Egyesület elnöke hozzátette: ezért is gondolták úgy, hogy hagyományteremtő céllal megrendezik ezt a napot.

Beszéd a rendezvényen.

Decsi István, Pécs alpolgármestere szerint ilyen alkalmakkal lehet tenni azért, hogy ne felejtsük el kulturális örökségeinket

Pécs alpolgármestere nyitóbeszédében hangsúlyozta: szeretnék a hagyományokat továbbörökíteni, amire az ilyen alkalmak lehetőséget is biztosítanak.

Baba öltöztetése nemzetiségi díszruhába

– Bízom abban, hogy ezek a kis apró elemek megmutatják a gyerekeknek, hogy amiket nagyapáink, nagyanyáink a városba hoztak örökségül, azt nekik kell továbbörökíteni – mondta Pécs alpolgármestere, Decsi István.

Pécsett tíz nemzetiség él együtt békében évszázadok óta

Pécsett évszázadok óta példátlan békességben él egymás mellett tíz nemzetiség a magyarsággal, ezért a városban év közben is több olyan rendezvénnyel lehet találkozni, ahol a különböző hagyományokat ismerhetik meg a helyiek. Ilyen rendezvény azonban – ahol egy helyen az összes bemutatkozott volna – még nem volt.

 

Sajtó neve: Lokál
Megjelenés időpontja: 2018.04.26
Szerző: Ismeretlen
Pontos elérés: https://www.lokal.hu/2018-04-nemzetisegek-napja/

Színes volt a paletta a Nemzetiségek napján

T. V.

Szombaton rendezték meg a már-már hagyományosnak számító Nemzetiségek napját Pécsett az Apáczai Művelődési Ház és Apáczai Kollégium közti téren.

A színes forgatagban az összes baranyai nemzetiség képviseltette magát, a színpadon mondák és énekes-táncos produkciók kerültek a központba, de számos kiállítás és nemzetiségi mesesarok is megtalálható volt a rendezvényen.

Képgaléria: Jó hangulatú volt a Nemzetiségek napja

A délelőtt 10 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mondott Decsi István alpolgármester úr, Kövesi Mária, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója, és Haffner Tamás, a Közösségek Pécsért projekt szakmai vezetője is. Ezután kezdetét vette az egészen késő délutánig tartó programkavalkád, melyen mindenki megtalálhatta a számára érdekes elfoglaltságot. Népviseleti kiállításon, fotókiállításon és nemzetiségi könyvkiállításon is nézelődhettünk, megismerhettük a népi hagyományokat. A kézműves-foglalkozások asztalainál mindig szorgoskodott valaki, a mohácsi sokacok például a busók világát hozták el a rendezvényre, a busómaszkfaragást a kisebbek is szívesen kipróbálták. De a szövés, a kosárfonás vagy az agyagozás is kedvelt időtöltés volt az eseményen. Kékfestő anyagból sokan készítettek aranyos, eper alakú tűpárnát, melyet haza is vihettek a szorgoskodók.

Közös főzés a nemzetiségek napján.

A gyerekek számára felállított mesesarokban cigány, német és horvát nemzetiségi népmesét hallgathattak a kicsik. Persze a nemzetiségi ételek voltak a legnépszerűbbek, cigánylecsó, gőzgombóc, sokacbab és hucul nyárson, azaz saslik is készült a rendezvényen. Az ételstandok előtt legtöbbször kígyózó sorban várakoztak a kóstolni vágyók, majd jóízűen fogyasztották az ízletes ételeket. Mi is megkóstoltuk a gőzgombócot és a sokacbabot is, nem csalódtunk, nagyon finom volt.

Golen Lajosné A szalántai bosnyákokat képviselem, nálunk régen mindenki magának készítette az inget, harisnyát. Ritka, aki nekiáll egy bütykös harisnyának, de én régóta kézimunkázok, és ameddig bírom, folytatni fogom. Fontos, hogy a nemzetiségek bemutatkozzanak, így megmaradnak a hagyományaink, a fiatalok megismerik nagyszüleik múltját.

Vikár Csaba Mi a busójárást hoztuk ki a nemzetiségek napjára, régen én is busó voltam. Ma már sok fiatal öltözik be busónak, ezáltal is megismerhetik a sokac hagyományokat, amelyeket nagyon fontos megtartani. A sokac népviselet sokáig megmaradt, ma már a mindennapokban nem így öltözködünk, de ilyen rendezvényeken van alkalmunk ezt bemutatni.

Horváth Zsófia Én 12 éves korom óta szövök rongyot. Azt tervezzük, hogy gyékényt, illetve sást is fogunk szőni, megpróbáljuk egy kicsit feleleveníteni azt, ami már feledésbe merült, a régi hagyományokat. A fiatalok számára is érdekesek lehetnek a népi mesterségek, ha valahol látott már ilyet az illető, megtudhatja, hogyan készül, és ki is próbálhatja.

 

Sajtó neve: BAMA
Megjelenés időpontja: 2018.04.23
Szerző: Ismeretlen (T. V.)
Pontos elérés: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/szines-volt-a-paletta-a-nemzetisegek-napjan-1317505/