Régészeti workshop és közös alkotás

Intergeneráció Klubunkban a művészet, az alkotás közösségformáló erejét ragadtuk meg a családok érzelmi szintjének emeléséhez. Szülők és gyermekek közösen alkottak, együtt játszottak olyasmit, amire otthon nincs lehetőségük: kincskereső régészek-, értékmentő restaurátorok és őskori fazekasok lehettek a meghitt közös játékban és alkotásban.
Gardánfalviné Kovács Magdolna, a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának főrestaurátora röviden mesélt Pécs és Baranya megye neolitikumi régészeti emlékeiről, a tárgyalkotás fejődésében megfigyelhető folyamatokról, az újkőkori társadalomról, temetkezési kultúráról. Az érdekfeszítő előadás után a gyerekek és szüleik különböző játékos feladatokban vettek részt közösen: homokba rejtett leleteket kellett megkeresniük, és a leleteket összeilleszteniük. Megismerkedhettek olyan alapvető restaurátori technikákkal, aminek révén a darabokra törött kerámiaedényt rekonstruálni tudták. Közben másik helyszínen agyagozhattak azok, akiknek ehhez volt kedve: a legősibb, hurkás technikával működő edénykészítést sajátíthatták el. Barlangfestményeket készíthettek a grafikusok, valódi barlang híján papírra rajzolva a rituális vadászjelenteket. Öröm volt látni, ahogy a gyerekek, akik a művészeti iskola aktív tagjai segítetek olykor szüleiknek, a lelkes érdeklődőknek. Elhozták a kisebb testvéreket is, együtt volt a család apraja-nagyja, s figyelték, hogy a művészpalánta testvérkéjük miben tud nekik újat mutatni. Öröm volt a szülőknek látni, hogy a művészeti iskolában mennyi mindent megtanult már gyermekük, és öröm volt számukra, hogy most együtt ügyeskedhettek, s közösen szálltak a múltnak útjain képzeletben a régészeti játékok révén.
Öröm volt, hogy együtt lehettek nagyszülők, szülők és gyerekek, s az iskola izgalmas és szeretetteli, vidám légkörében tölthettek két boldog órát a kis barátokkal és szülő társakkal, akikkel talán most kerültek először igazán közel egymáshoz. Jó érzés volt e jókedvű közösségben lelkünket melegíteni. Jó érzés volt az összetartó közösség erejét érezni.