Nemzetiségek Napja 2019

A Nemzetiségek Napja rendezvény a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház előtt, az Apáczai Kollégium és a Kertvárosi Rendelőintézet mellett, a kertvárosi lakosok által gyakran látogatott területen került megrendezésre.

A program célja, a különböző nemzetiségek bevonásával olyan közösségi élmény megvalósítása, amely közelebb hozza egymáshoz a nemzetiségeket a magyar identitású többségi társadalomhoz. Az elfogadás és a beilleszkedés alapvető feltétele a nemzetiségek népszokásainak, kulturális és gasztronómiai örökségének megismertetése. A Baranya megyei nemzetiségek közül a svábok, a sokacok, a horvátok, a romák, és a görögök képviseltették magukat a rendezvényen. A program sokrétűen mutatta be a nemzetiségek életét, hiteles képet adva arról az örömteli tényről, hogy a kicsiknek és idősebbeknek egyaránt fontos nemzeti identitásuk hagyományainak ápolása, a nemzetiségi összetartozás érzésének megélése.

A rendezvény hivatalos megnyitójára 10 órakor került sor. Elsőként Krekuska Róbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság osztályvezetője, a Nemzetiségek Napja rendezvény fővédnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután Dr. Haffner Tamás, a Sopianae Kulturális Egyesület szakmai vezetője, a Nemzetiségek Napja rendezvény szervezője, majd Pavlovics Attila, a Pécsi Kulturális Központ igazgatóhelyettese, a Nemzetiségek Napja rendezvény társszervezője mondta el köszöntő beszédét. Decsi István, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, önkormányzati képviselő, a Nemzetiségek Napja rendezvény védnöke zárta a megnyitót és adta át a színpadot a hagyományőrző együtteseknek.

A színpadi műsor összeállítása során a tánc és ének, zene és vers kellemes váltására törekedtek a szervezők figyelve arra is, hogy a nemzetiségek finom lüktetéssel kövessék egymást, a fellépő csoportok pedig változatos életkorú összetétellel jelenjenek meg, bemutatva azt, hogy a nemzetiségi hovatartozás, a tradíciók ápolása valamennyi korosztály számára fontos ma Magyarországon. A szervezés során fontos szempontként kezelték a rendezők a meghívott együttesek sokszínűségét fennállásuk szempontjából is, így bemutatkozott a 25 éves múlttal rendelkező együttestől, a színpadunkon debütáló csoportig vegyesen sokféle közösség. Baranya megye egész területéről hívtunk csoportokat, hogy a kapcsolatépítést lehetővé tegyük, bemutassuk megyénk kincseit. Meg szerettük volna mutatni, hogy a tradíciók ápolása nem csak az identitástudat szempontjából bír jelentőséggel, a közösségépítő és a hovatartozást erősítő, önsegítő-, megtartó jellege ugyanolyan fontos. Ezt leginkább az ormánsági csoportok, a roma közösségek példázták. Így a Nemzetiségek Napja a közösségek napja, az összetartozás ünnepe volt.

A színpadon elsőként a Pécsi Apáczai Csere János 1-es számú Általános Iskola Bärenkinder csoportja énekelt sváb népdalokat, őket Sasréti Lili és Bíró Levente az iskola 5. osztályos tanulói követték a nagypapa harmonikakíséretével, gyönyörű népviseletben baranyai német népdalokkal.

A 25 éves jubileumát ünneplő Villányi Német Nemzetiségi Gyermektánccsoport kápráztatta el ezután a közönséget professzionális előadásával.
Őket szintén ámulatba ejtően magas színvonalú produkciók követték a Miroslav Krezla Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak előadásában. Ivo Cvitic: Od stoljeca sedmog című hazafias verse után az énekkar és tamburazenekar lépett színre, majd tavaszi horvát népi gyermekjátékok és népitánc következett.

Ezután ismét a sváb hagyományok megelevenítése következett a Pogányi Általános Iskola német nemzetiségi tagozatos 4. osztályos tanulóinak táncbemutatójával, és az iskola Vier Vögelchen énekkarának produkciójával.

A kicsinyeket a gimnazista korosztály váltotta ezután a színpadon. Először a 25 éves jubileumát ünneplő Gandhi Gimnázium összművészeti előadása kápráztatta el a közönséget. A Gandhi Hagyományőrző Együttes 2009-ben alakult. Célja a szórakoztatáson és a közös örömzenélésen túl, hogy autentikus cigány (beás, lovári) dalokkal és táncokkal járuljon hozzá a hagyományok megőrzéséhez. Az együttes tagjai olyan gimnazista fiatalok, akik a zene és a tánc szeretetén túl szabadidejük nagy részét arra áldozzák, hogy mestereiktől megtanulják a cigányzene és a cigánytáncok alapjait, eltanulják a repertoárt, és azt akár modernizált köntösben, a tradíciókat megtartva élő népművészetként valóban koncertszínpad-képes produkcióvá emeljék. A 2018-as évben készült koncertfilmjüket Valaha Madarak Voltunk címmel a Duna World televízió is műsorára tűzte. Repertoárjukon egyaránt megtalálhatók a magyarországi és erdélyi cigány táncok és dallamok, de a szomszédos országok cigány dallamai is.

A továbbiakban is gimnazisták szerepeltek a színpadon, szintén jubileumi fennállását ünnepelve az Anatolí Táncegyüttes mutatkozott be. 10 éve jött létre a csoport a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanulóiból. Elsősorban görög és macedón táncokat táncolnak, jó kapcsolatot alakítottak ki a Pécsi Görög Önkormányzattal és a Beloiannisz görög közösségével. Rendszeresen részt vesznek görög táncházakban, görög nemzeti ünnepélyeken, országos görög rendezvényeken. Emellett a Déli Kapu Folklór Szövetség ifjúsági és gyermek rendezvényeinek is állandó szereplői. A Somogy Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválon és az Országos Népek Tánca Népek Zenéje rendezvényen is egy-egy macedón koreográfiára arany minősítést kaptak. Ősszel részt vettek Görögországban egy fesztiválon, ahol táncaikat „Best impression” díjjal jutalmazták. Idén nyáron Kolozsvárra kaptak meghívást a Szent István napokra. A Nemzetiségek Napja rendezvényen három észak-görög táncot mutattak be Thesszália, Ipirosz és Makedónia tartományokból.

Városunk szintén meghatározó középiskolája a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, ahol német nemzetiségi tagozatos oktatás is folyik. A jeles oktatási intézményt Grätz Dalma, 10. osztályos tanuló képviselte. Dalma Liptódról, sváb családból származik, otthon is nyelvjárásban beszélnek, ruhája is a falu népviselete volt. Nagyszülei gyűjtötték az ősi sváb településen azt a mondát, melynek címe „Tr sierer Richtr” és rendezvényünkön hangzott el elsőként ízes liptódi nyelvjárásban.

Újra műfajt, nemzetiséget és korosztályt váltottunk a következő produkcióval: horvát kisiskolások – a Pécsudvardi Horvát Gyermek Néptánccsoport – Vélin Veszna koreográfiáit mutatta be, melyek címe: Polegaj, Srdim se duso, Kleruj, Mazujka. E csoport már a tavalyi rendezvényünkön is nagy sikert aratott, boldogan fogadták meghívásunkat idén is.

Újabb nemzetiség bemutatását terveztük ezt követően: ruszin gitárvirtuózok fellépését iktattuk eredetileg programunkba. A ruszin nemzetiség mindennemű bemutatója azonban egy nagyon sajnálatos okból – Csehily József, a Pécsi Ruszin Önkormányzat vezetőjének hirtelen jött betegsége okán – elmaradt.

A kényszer szünet után a Sellye mellől, Hiricsről érkezett önszerveződő roma közösség tánc és énekbemutatója következett. Talán e roma közösség bemutatkozása volt az egész rendezvény legszenzitívebb produkciója, annak okán, hogy a csoport színpadunkon, rendezvényünkön lépett fel első ízben. A teljesen önszerveződő tánccsoport január óta működik, azóta próbálnak együtt. Egy hiricsi roma anyuka Kiss Istvánné Márti tanítja a táncot a faluban. Az ő ötlete és szervezői tevékenysége nyomán jött létre a csoport a helyi és roma identitás erősítése céljából. A közös tánccal céljuk egy összetartó közösség kovácsolása, az önsegítés, és egymás segítése. A Máltai Szeretetszolgálat segíti munkájukat, a rendezvényen való megjelenésüket is ők támogatták, segítették az utazásukat. A pici óvodás és a felnőtt roma közös előadásában felcsendülő cigány himnusz szívbemarkolóan fejezte ki a nemzetiség mai sorsát, létállapotát, a leszakadó Magyarország lakosainak reményvesztettségét.

Ezután az érzékeny produkció után kellemes ellenpontozás volt a sokacok bemutatkozása, a sok-sok éve működő Mohácsi Tamburaiskola Mladi Tamburaši zenekarának fellépése. A sokacok története, hagyományaik ápolása a híres busójárás révén a nemzetiségi megerősödés története. A mohácsi vendégeink fellépése azt az identitásában energiát sugárzó erőt közvetítette a színpadról, ami egy szép világ képét festette fel mindannyiunknak.

Őket egy hasonlóan öntudatában, identitásában erős csoport követte: a komlói Fekete Láng roma tánccsoport a Chache Rum zenekar kíséretében lépett fel. Ők a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület szervezésében érkeztek rendezvényünkre, az egyesület sok éves hagyományápoló, összetartozást segítő közösségépítő munkájának eredménye a roma közösség magabiztos, erős identitása. A program ezen részén eleredt az eső, így a hangulatos, professzionális bemutatót spontenaitással töltötte meg, hogy a Kollégium fedett szabadtéri részén zajlott az előadás.
A fináléra is itt került sor, a Cserkúti Szimpatikusok cigányzenekari koncertje szintén nagy sikert aratott. E csoport érdekessége, hogy nem roma származásúak a zenészek, az idősebb korosztályba tartoznak, sváb tagjuk is van, mégis a legszeretettebb dalaik neves roma etno zenekarok (Kalyi Jag, Parno Graszt, Kanizsa Csillagai) világzenébe hajló feldolgozásai.

Fergeteges hangulatban ért véget a színpadi műsorok sora, és ugyanez a felfokozott hangulat uralta a rendezvény valamennyi további helyszínét egész nap.

Négy sátorban főztek a különféle nemzetiségek képviselői: sváb gőzgombóc készült a Geresdlaki Önkormányzat standjánál; horvát csobánác rotyogott a Pécsi Ifjúsági Nemzetiségi Csoport kondérjában; cigány lecsó készült csípős és csemege változatban a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület szervezésében az alsószentmártoni asszonyok keze nyomán; sokac bab gyöngyözött az agyag főzőedényekben a Mohácsi Sokac Önkormányzat jóvoltából. Talán ezek a gasztronómiai bemutatók és kóstolók voltak a Nemzetiségek Napja program legnépszerűbb elemei, a legnagyobb tömeget az ételek finom illata csábította a rendezvényre.

Ugyanakkor a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának kitelepülése is meglepően nagy tömeget vonzott, hiszen a fotókiállítás mellett a nemzetiségek témájában készített kvíz játékuk helyes megfejtői ajándékban részesültek. A kiállítás fénypontja a fotófal volt, ahol sváb menyasszony és vőlegény „bőrébe bújhatott” bárki egy-egy fotó erejéig.

Nagyon kellemes pihenőhely, meghitt helyszín volt a Népmese sátor is, ahol óránként váltották egymást a felolvasások. Elsőként a Pécsi Tudományegyetem romológia szakos hallgatói olvastak lovári, beás és magyar nyelven cigány meséket, nagyon sokan hallgatták őket. Azután Sasréti Lili az Apáczai Csere János 1-es számú Általános Iskola német nemzetiségi tagozatos diákja olvasott gyönyörű sváb népviseletben németül és magyarul meséket. Őt a Pécsudvardi Horvát Gyermek Néptánccsoport vezető pedagógusai követték horvát, sokac és magyarul is megszólaltatott mesékkel. Fotózkodhattak a gyerekek a király és udvari bolond szerepébe bújva a népmeseparavánunk előtt, nagyokat nevettek a résztvevők e helyszínen.

Bűbájos színfoltja volt a rendezvénynek a Nicolaus Lenau Kulturális Egyesülettől kapott Baranya megyei német nemzetiségi népviseletbe öltöztetett játék babákból összeállított kiállításunk, ahol gyermek és bakfis lány, idős asszony és gyászoló özvegy ruháját, mezőre igyekvő parasztasszony viseletét egyaránt megcsodálhatták a látogatók.

A nemzetiségekhez köthető mesterségek is megjelentek a rendezvényen. A cigányok a kosárfonást mutattak be, a résztvevők kipróbálhatták ügyességüket, tanulhattak valamit e bonyolult munkafolyamatból. A sváb häfnerek, fazekasok világát idézte meg keramikusunk, kinek műhelyében a gyermekek önálló alkotásba kezdhettek az agyag semmi máshoz nem hasonlítható megmunkálási élményével. A sokacok busó álarcának készítése is nagyon népszerű volt. A maszkfaragó mester vezette a gyermekek kezét a fafaragás cseppet sem egyszerű folyamatában.

Olykor megelevenedett a busóálarc, a nap folyamán többször spontán busójárás aratott nagy sikert, hiszen a Mohácsi Önkormányzat széllel bélelt, subába öltöztetett, csörgő, zajkeltő eszközökkel jócskán felszerelt busót is hozott magával. A rossz időt nem sikerült elűznie a busónak, sajnos egész nap erős szél volt, és délutánra esni is kezdett, de a jó hangulatot nem tudta elmosni az eső, nem vitte el a szél.

Sikeres, jó hangulatú rendezvény volt a Nemzetiségek Napja. 878 látogatónk volt, többen jöttek el, mint tavaly. A résztvevők mindannyian az örömükről, jó érzésükről számoltak be, kérdezték, jövőre mikor találkozhatunk. Sokféle műfajban be tudtuk mutatni nemzetiségeink hagyományait, és ami talán még fontosabb, be tudtuk mutatni összetartozásuk szeretetteljes erejét. A közösségi összetartozás és az elfogadás baráti kellemes hangulata járta át a helyszíneket, a szeretet uralta a napot.