Labancz Richárd sommelier előadása


A Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házában immáron 30 éve működik a nagy érdeklődésre számot tartó bor baráti társaság: a Bacchus Borklub. A klub tagságát hívtuk meg és hirdettük a nagyközönség számára is soron következő TRADE-íció klubfoglalkozá-sunkat, hiszen értő közönségre, mély érdeklődésre, szakmaiságra szerettük volna építeni Labancz Richárd sommelier, borász előadását.

Szándékunk maradéktalanul teljesült, olyan cizellált, mélyenszántó szakmai beszélgetésnek lehettünk részesei, mint talán még egyik TRADE-íció foglalkozáson sem. Nyilván a laikus érdeklődőknek egészen másként kell bemutatni egy ősi szakmát, mint a hobbi borászoknak a borászat részleteit.

Labancz Richárd a villányi borvidék vörös és fehérboraiból mutatott be egy szépen vezetett borsort, és rajtuk keresztül a villányi borászat egészét, a leghíresebb pincészeteit, azok történetiségét, jelenlegi erősségeit. Az előadás egyrészt diavetítéses prezentációs ismeretátadásból állt, másrészt a bemutatott borok kóstolásának lehetőségével, sajttállal kísért igazi vendéglátással zajlott. Mind az ismeretterjesztésnek, mind a finom boroknak nagy sikere volt. A résztvevők nagyon érdekes, szakértelemről tanúskodó kérdéseket intéztek a szakavatott borászhoz, pezsgő hangulatú klubfoglalkozássá kerekedett a délután. Volt, aki elhozta a saját maga által készített borát is, hogy kikérje a szakértő véleményét, érdekes színfoltja volt ez a rendezvénynek.

A program célkitűzéseként megfogalmazott mesterségbeli kulturális hagyományok bemutatása maradéktalanul megvalósult, nem csak városi szinten – hiszen a pécsi borvidékről is esett szó – hanem egészen regionális szinten, mivel Baranyán túl – Villányra fókuszálva – a Tolna megyei szekszárdi borvidék sajátosságaira is kitekintést nyújtott Labancz Richárd. A piaci alapú értékesítés lehetőségeiről kiemelten beszélt minden egyes pincészet bemutatásakor, marketing és sales stratégiájukat hangsúlyosan, érdekfeszítően elemezte.
Nagyon jó hangulatú, és igazán hasznos klubfoglalkozásnak értékelhetjük a borászati beszélgetést.