Közösségben – Egymásért

 

 

A Sopianae Közösségépítő Program Pécs – Belvárosban a településrész társadalmi, kulturális és demográfiai adottságaira tekintettel a Pécsi Szent Mór Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Iskolában valósult meg, a felső tagozatosok és a gimnazisták bevonásával.

A nap programjait a közösségépítés köré szerveztük.  Az Élményzóna Egyesület forgó rendszerben közösségépítő, együttműködést erősítő foglalkozásokat tartott, a Keret Alkotó Csoport a drámapedagógia módszerével erősítette a társadalmi szerepvállalásra való belső igényét a fiataloknak, továbbá több helyszínen társadalomtudományos közösségépítő programok valósultak meg. A programban megvalósított főbb foglalkozások: Boszorkánykonyha, Nobel díjasok, Gyógynövények, Alkímia, Varázslatos fizika, Szelektív hulladékgyűjtés, Geometriai Origami, Óriás társas, Csillagászat, Rendhagyó matematika.

A foglalkozások lényege az volt, hogy forgó rendszerben, azonos évfolyamon keverve az osztályközösségeket, közösségben kellett megoldani feladatokat. Ezáltal megtapasztalhatták a diákok, hogy milyen módszerekkel tudnak számukra majdnem idegen, vagy idegen diákokkal együttműködve dolgozni, akár idegen nyelven is.

Ez a megtapasztalás sokat segít abban, hogy a társadalom felé, a helyi közösség életében is könnyebben vállaljanak aktív szerepet a részvevők.

Az iskola tanárai a továbbiakban is szeretnének közösségfejlesztés, vagy akár más témakörben is együttműködni a programban.