Karácsonyi Ünnepség a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában

Intergeneráció Klubunk soron következő eseménye a Baptista Szeretetszolgálat Alkotmány utcai Szeretetotthonában került megrendezésre. Az otthon idős- és demens, valamint fogyatékossággal élő lakói, hozzátartozóik, gondozóik számára adtak szeretetteljes karácsonyi műsort a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola művészeti iskolájának zene tagozatos diákjai és tanáraik, továbbá a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház munkatársai.  A harangjáték és gitárprodukció után furulya trió, fuvola quartett és énekes duó lépett színre zenei ajándékkal. A gyerekek muzsikáját az idősebb korosztály irodalmi csokra tette változatossá: Garay András pécsi író elbeszélése, Reményik Sándor verse és a Szeretet himnusza hangzott el könnyet csalva a hallgatóság szemébe. Kicsiny gyermekek, fiatalok, aktív korúak és idősek áldott szeretetközössége formálódott a művészet varázslata-, a fellépők őszinte adni akarása révén. Az idős nénik, bácsik bizony örömkönnyeket ejtettek, és megható módon kezet csókoltak a gyerekeknek, mikor azok átnyújtották a Sopianae Kulturális Egyesület és az Apáczai Művelődési Ház karácsonyi ajándékait. Ezután megvendégelték a Szeretetotthon lakói a gyermekeket, és egy jó hangulatú beszélgetés alakult ki a generációk közt.

A nagycsaládok megszűnésével egyre több az olyan gyermek és fiatal, akik nem találkoznak az idősebb korosztállyal, nagyszülővel, esetleg dédszülővel. Nem élnek át örömteli, sem felelősséggel járó helyzeteket. Az idős korosztály pedig elszigetelten, magányosan él szociális otthonokban. Fontos, hogy a fiatalok megtapasztalják, milyen az idős korosztállyal való közösség megélése. Az idősek számára pedig felüdülés, és tapasztalataiknak megosztására van lehetőség, ha a fiatalok meglátogatják őket.

E karácsonyi ünnepség és beszélgetés örömteljesen sokat segített a generációk közti szakadék áthidalásában. Fontos minél több találkozást, együttlétet szervezni idősek, aktív korúak és gyermekek közt, hogy egész, és erős lehessen társadalmunk.