Ifjúsági tanácsadás

Az Ifjúsági tanácsadás programelem a projekt során egyéni és csoportos formában kerül megvalósításra. Az egyéni tanácsadásra Egyesületünk a  a Művészetek és Irodalom Házában található Pécsi Önkéntes és Közösségi Ponton biztosít lehetőséget előre egyeztetett időpontban, a projekt teljes megvalósítási ideje alatt.

A csoportos tanácsadás fókuszába a tudatos életpályatervezést állítottuk, mivel a tudatosság, megalapozottság az életpálya megtervezésében elengedhetetlen kelléke a későbbi sikerek megélésének, a közösség hasznos tagjává válásnak, és az egyéni célok megvalósításának. Így ennek a fő célcsoportjai a 10. és 11. évfolyamok pályaválasztás előtt álló tanulói, mivel számukra igazán releváns a téma. A tanácsadás során sorra vettük azokat a lépéseket, amelyeket fontos átgondolni ahhoz, hogy a fiatalok olyan foglalkozást tudjanak választani, amelyben a későbbi életük során jól fogják érezni magukat, és amellett, hogy hasznos részei lehetnek a társadalomnak, egyéni elképzeléseiket is megvalósíthatják. A tanácsadás és a csoportos coaching móndszertanának ötvözése hatékonyabbá teszi a feldolgozott témák átgondolását és hasznosítását a tanácsadásban résztvevők számára. A módszer további előnye, hogy a diákok egymástól is pozitív visszajelzéseket kaphattak a tanácsadás során, ami a személyes erősségek tudatosításán túl a közösség pozitív, támogató légkörét, valamint a közösségi kapcsolatokat is erősíti.

Az eddig megvalósult csoportos tanácsadásokról a visszajelzések mind a résztvevők, mind pedig a tanárok részéről egyöntetűen pozitívak, és a diákok minden alkalommal nagy érdeklődéssel várták a tanácsadási alkalmakat, és aktívan részt vettek a gyakorlati feladatokban.