I. Nemzetiségek Napja

2018.04.21-én több mint 800 fő részvételével valósult meg Pécsett az Apáczai Csere János körtéren az első Nemzetiségek Napja. A rendezvény célja a helyi szellemi, tárgyi és épített kulturális örökség megismertetése, a nemzetiségi kulturális identitás megőrzésének és elmélyítésének elősegítése.

A szabadtéri rendezvényen hat helyi nemzetiség képviseltette magát: cigány, görög, horvát, német, szerb és ruszin. A 10:00 – 16:30-ig tartó program rendkívül színes volt. A helyi iskolák nemzetiségi gyerek tánccsoportjainak, ének- és zenekarainak fellépéseit élvezhették a résztvevők a teljes nap folyamán. Lehetőségük volt továbbá olyan tradicionális kézműves foglalkozásokon kibontakoztatni a tehetségüket és kreativitásukat, mint a kosárfonás, csuhézás, agyagozás, busófaragás, szövés vagy kékfestő anyagból történő tűpárnakészítés. A gyerekeket a mesesarokban horvát, német és cigány népmesékkel szórakoztatták. A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának jóvoltából megtekinthető volt a helyszínen három nemzetiségi témájú kiállítás: fotó-, könyv- és népviseleti kiállítás. A Múzeum kollégái emellett vetélkedőket szerveztek a gyerekeknek, amely során nemzetiségi témakörben mérhették össze a tudásukat az indulók. Akik pedig a nap folyamán megéheztek, azokat cigánylecsó, gőzgombóc, sokacbab és saslik kostolóval látták vendégül a szervezők. Az esemény görög táncházzal zárult, ahol kicsik és nagyok, nagymamák és unokák együtt ropták a zorbát és a szirtakit.

A rendezvényt nagy érdeklődés övezte különösen a gyerekek, a fiatalok és családjaik körében. A jelenlévők lelkesen vettek részt a különféle programokon, melyek alatt sok új ismerettel és szép élménnyel gazdagodtak. A Sopianae Kulturális Egyesület által kitűzött célok, mint a fiatalabb korosztályok megismertetése helyi nemzetiségek hagyományaival, a kultúrák közötti párbeszéd erősítése és az eltérő identitással rendelkező társadalmi csoportok együttműködésének elősegítése is megvalósultak, melyekhez az Egyesület tevékenységével a jövőben is hozzá kíván járulni.