„Generációk Karácsonya”

A nagycsaládok megszűnésével egyre több az olyan gyermek és fiatal, akik nem találkoznak az idősebb korosztállyal, nagyszülővel, esetleg dédszülővel. Nem élnek át örömteli, sem felelősséggel járó helyzeteket. Az idős korosztály pedig elszigetelten, magányosan él szociális otthonokban. Fontos, hogy a fiatalok megtapasztalják, milyen az idős korosztállyal való közösség megélése. Az idősek számára pedig felüdülés, és tapasztalataiknak megosztására van lehetőség, ha a fiatalok meglátogatják őket.

A programot Karácsonyhoz, a kereszténység egyik legjelentősebb, a család és gyermekség, az öröm és békesség ünnepéhez kapcsoltuk. A program résztvevői a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthona Alkotmány utcai Idősek Otthonának idős- és szépkorú lakói, valamint a Néry Szent Fülöp Általános Iskola tanulói voltak.

A Karácsonyi ünnepi programot egy idős néni verse nyitotta, ezután a Néry Szent Fülöp Általános Iskola 12 tanulója karácsonyi műsorral kedveskedett az időseknek, majd közös éneklés következett. A gyerekek átadták saját készítésű angyalkáikat, melyek elkészítése közben a gyerekekkel beszélgettek a műsorra felkészítők a generációk együttéléséről és az idősekről.

Ezután megvendégelték az Otthon lakói a gyermekeket, és egy jó hangulatú beszélgetés alakult ki a generációk közt. Végül 30 idős ember, és 12 gyermek a program megvalósítójának, a Sopianae Kulturális Egyesület karácsonyi ajándékait vehették át. Néhány idős embert, akik ágyhoz kötöttek, és nem tudtak részt venni a műsoron, a gyermekek a szobáikban kerestek fel, és itt adták át az ajándékokat.

Terveink szerint húsvét előtt az idősek közül néhányan ellátogatnak az iskolába, hogy közös kézműves foglalkozás keretében együtt készüljenek az ünnepre.