Fiatalok EUrópában Nemzetközi Ifjúsági Konferencia 2019

A konferencia célja az Európai Unió által nyújtott lehetőségek bemutatása a fiatalok számára. A konferencián az ANK intézményegységeiből, az Árpád Fejedelem Gimnáziumból, a Táncsics Mihály Gimnáziumból, az Angster József Szakgimnázium és Szakképző Iskolából, a Janus Pannonius Gimnáziumból és a Széchenyi István Gimnáziumból érkeztek fiatal tanulók.

Az eseményen közreműködő szervezetek és előadók a továbbtanulás, a pályaválasztás, és a munkavállalás előtt álló magyar fiatalok számára időszerű kérdések, lehetőségek és kihívások témakörét mutatták be az Európai Unió viszonylatában. A rendezvény lehetőséget teremt arra is, hogy a fiatalok olyan szakemberekkel, szervezetekkel találkozzanak, akiknek a napi munkavégzése az Európai Unió működéséhez kapcsolódik, kötődik.

 

Kerner Barbara konferencianyitó beszédében kiemelte, hogy a rendezvény célja a fiatalokhoz közelebb hozni Európát, az Európai Uniót, továbbá a fiatalok aktívabb társadalmi szerepvállalását ösztönözni. Kifejezte örömét a Sopianae Kulturális Egyesület és Europe Direct | Baranya Megyei EIP között több mint egy évtizede fennálló együttműködés kapcsán, melynek keretében több ezer ember számára rendezett a két szervezet közösen uniós ismeretterjesztő programokat. Dr. Haffner Tamás szakmai vezető megköszönte Kerner Barbarának az együttműködést és bizakodásának adott hangot, hogy a következő évtizedben is hasonlóan együtt tud működni a két szervezet. A szakmai vezető beszédében a projekt programjait és szakmai tartalmát mutatta be címszavakban. Röviden ismertette a konferencia szakmai programját. A szervezők köszöntője után következett a szakmai program.

 

  1. Székely Levente: A szürke hattyúk – olyanok lesznek-e a fiatalok, mint várjuk?

Dr. Székely Levente a Kutatópont kutatási igazgatója, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatársa előadásának a célja az volt, hogy bemutassa a hétköznapi megismerésünkből fakadó sztereotip, idealizált és mediatizált ifjúságértelmezéseken keresztül és azokon túllépve hogyan lehet átfogó képet alkotni a magyar ifjúságról.

  1. Kerner Barbara – Fiatalok EUrópában

A második előadó Kerner Barbara, a Europe Direct | Baranya Megyei EIP vezetője volt, aki előadásában bemutatta az Európai Unió kialakulását, az Európai Unió aktuális főbb társadalmi és gazdasági adatait, valamint az EU, a NATO, a Schengeni-övezet és az Eurozóna közötti összefüggéseket. Ismertette Magyarország uniós csatlakozásának folyamatát, valamint az EU magyar tisztségviselőit. Tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy milyen lehetőségei vannak a fiatalok az EU-ban, valamint bemutatta a Europe Direct hálózatot és azon belül részletesen ismertette a Baranya Megyei EIP tevékenységét. A BMEIP különböző szervezetekkel együttműködve (önkormányzatok, oktatási intézmények, civil szervezetek, kulturális intézmények, média, gazdasági társaságok) több száz rendezvényt szervezett eddig, illetve bonyolított le. A következő területek, amiben segítséget tud nyújtani a Baranya Megyei Európai Információs Pont:

  • álláskeresés az EU-ban
  • továbbtanulás az EU-ban
  • karrier tanácsadás
  • önéletrajz írás
  • uniós jogok ismertetése

Az iroda egyetemi és főiskolai hallgatókat fogad gyakornokként. Az előadásban komoly szerepet kapott a tanulás és a továbbtanulás témaköre, nemcsak az Európai Unió viszonylatában, hanem a magyar fiatalok karrierje szempontjából is. Kerner Barbara többször felhívta a figyelmet arra, hogy a tanulás és a munkavállalás milyen készségeket, képességeket követel meg a jelen fiatalságától és milyen elvárásaik vannak a munkáltatóknak. Felhívta a figyelmet a felelős internethasználatra, az online megjelenésre is.

  1. Eglyné Katona Andrea – Legyél külföldi önkéntes! – nemzetközi önkéntes programok

Eglyné Katona Andrea a Compass Egyesület elnöke bemutatta a fiataloknak a vele együtt érkező külföldi önkéntes diákjait, illetve szólt pár szót a Compass tevékenységéről is, illetve megmagyarázta az „iránytű metaforát”. Az Egyesület egyik fő tevékenysége az önkéntesség megismertetése és terjesztése Magyarországon. Az előadás során azonban nem a hazai, hanem a külföldön – főként az EU-ban – fiatalok által végezhető önkéntes munka került ismertetésre. Az Egyesület akkreditált szervezete az Európai Önkéntes Szolgálatnak (EVS – European Voluntary Service), mely az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiatalok számára nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek. Önkéntesként egy társadalmilag hasznos, nonprofit szervezetnél dolgozhatnak a fiatalok. Az önkéntesség időtartama minimum 2 hónap, maximum 12 hónap. Több terület közül lehet választani: ilyenek például az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális terület, a kultúra, művészetek, környezetvédelem és a sport. Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához a programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és némi zsebpénzre. Zárásként tájékoztatta a fiatalokat, hogy milyen lehetőségük van arra, hogy felvegyék velük a kapcsolatot, amennyiben úgy érzik, hogy az előadás felkeltette az érdeklődésüket vagy kérdésük adódna.

  1. EU-Kvíz

Az előadások között Kerner Barbara EU-Kvíz játékos vetélkedőre hívta a fiatalokat. Minden fordulóban a jelentkező fiatalok mérhették össze a tudásukat különféle uniós kérdésekben.

  1. EU-s szervezetek információs fóruma

Az információs fórumhoz a szervezők információs standokat alakítottak ki a színházteremben, ahol a plenáris előadások után a fiatalok szabadon kérdezhettek a szervezetek képviselőitől.

A Compass Egyesület standját felkereső fiatalok elsősorban a külföldi önkéntesekkel kezdeményeztek beszélgetést a lehetőségeikről és kihívásokról.

Az EURES standjánál a munkavállalói tájékoztatás kapta a főszerepet.

A Europe Direct munkatársaihoz a továbbtanulással és munkavállalással kapcsolatos információkhoz juthattak az érdeklődők, továbbá aktuális, kétnyelvű kiadványokból tájékozódhattak.

A Sopianae Kulturális Egyesület önkénteseket toborzott a résztvevők körében.

A programot büféebéd zárta, melynek elkészítésében a Fiatalok Pécsért Közösség tagjai működtek közre.