Fiatalok EUrópában Nemzetközi Ifjúsági Konferencia 2017

A konferencia célja a határon túli és hazai fiatalok közti párbeszéd elindítása az Európai Unió és a csatlakozás előtt álló országok fiatal értelmisége körében. A konferencián 209 fő vett részt, köztük szerbiai, holland, lett és francia fiatalok is. A hazai fiatalok az ANK intézményegységeiből, az Árpád Fejedelem Gimnáziumból, a Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskolából, a Leöwey Klára Gimnáziumból és a József Nádor Szakképző Iskolából érkeztek, illetve további résztvevői voltak a rendezvénynek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói is.

Az eseményen közreműködő szervezetek és előadók a továbbtanulás, a pályaválasztás, és a munkavállalás előtt álló magyar fiatalok számára időszerű kérdések, lehetőségek és kihívások témakörét mutatták be az Európai Unió viszonylatában.

Szakmai program:

Europe Direct | Baranya Megyei EIP – Fiatalok EUrópában – lehetőségek és kihívások:

Az előadásban komoly szerepet kapott a tanulás és a továbbtanulás témaköre, nemcsak az Európai Unió viszonylatában, hanem a magyar fiatalok karrierje szempontjából is. Kerner Barbara előadó többször felhívta a figyelmet arra, hogy a tanulás és a munkavállalás milyen készségeket, képességeket követel meg a jelen fiatalságától és milyen elvárásaik vannak a munkáltatóknak. Tudatosította továbbá a jelenlévőkben a felelős internethasználat és online megjelenés jelentőségét, mely szintén komoly hatással van a munkaerő-piacon lezajló kiválasztási folyamatokra.

Európai Fogyasztói Központ – Hasznos fogyasztóvédelmi tanácsok külföldi utazáshoz és tanuláshoz:

Az előadás első felében bemutatásra kerültek az online vásárlással kapcsolatos főbb tudnivalók: milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a fogyasztók számára, melyek a legfontosabb területei az elektronikus kereskedelemnek, mit jelent az elállási jog (mely esetekben élhet vele a fogyasztó). Ezen kívül praktikus tanácsokkal látta el az előadó a jelenlévő fiatalokat a témában. Az előadás második felében az EU-ban, légijárattal történő utazásra vonatkozó legfontosabb utasjogok kerültek áttekintésre: mi illeti meg az utazót a légijárat késése vagy törlése esetén, illetve poggyászkésés vagy -sérülés bekövetkeztekor. A továbbiakban kitért még az előadó az autóbérlés és a szállásfoglalás során felmerülő fontosabb fogyasztói tudnivalókra.

Compass Egyesület – Legyél külföldi önkéntes! – nemzetközi önkéntes programok:

Az Egyesület egyik fő tevékenysége az önkéntesség megismertetése és terjesztése Magyarországon. Az előadás során azonban nem a hazai, hanem a külföldön – főként az EU-ban – fiatalok által végezhető önkéntes munka került ismertetésre. Az Egyesület akkreditált szervezete az Európai Önkéntes Szolgálatnak (EVS – European Voluntary Service), mely az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiatalok számára nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek. Önkéntesként egy társadalmilag hasznos, nonprofit szervezetnél dolgozhatnak a fiatalok. Az önkéntesség időtartama minimum 2 hónap, maximum 12 hónap. Több terület közül lehet választani: ilyenek például az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális terület, a kultúra, művészetek, környezetvédelem és a sport. Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához a programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és némi zsebpénzre.

Az előadások között Kerner Barbara EU-Kvíz játékos vetélkedőre hívta a magyar fiatalokat, amely nagy sikernek örvendett a jelenlévők körében.

A konferencia második felében valósult meg az EU-s szervezetek információs fóruma, mely során a diákok a Europe Direct,  Eures, Compass Egyesület és a Sopianae Kulturális Egyesület  információs standjainal találkozhattak a szervezetek képviselőivel és folytathattak beszélgetéseket, kérhettek  személyes tanácsokat és javaslatokat a saját életpályájukra vonatkozóan.

A visszajelzések alapján a rendezvény elérte célját, sikerült a fiatalokhoz közelebb hozni Európát, az Európai Uniót, továbbá aktívabb társadalmi szerepvállalásra ösztönözni őket.