Farsangi mulatság

 

 

A Sopianae Közösségépítő Program Pécs – Keleten a településrész társadalmi, kulturális és demográfiai adottságaira tekintettel a Pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában, az iskola közösségének, a szülőknek, a gyárvárosi plébánia közösségeinek, a Meszesi és a Khetanipe Tanoda bevonásával valósult meg. A korábbi programok tapasztalatait és az intézmények vezetőségével való egyeztetéseket figyelembe véve a kisiskolás kortól az idősebb korosztályig azonosítottuk a programban résztvevőket. Célunk az volt, hogy közös élmények megélésén keresztül aktívabbá váljon mind az osztályok, a szervezetek, mind a szülők közt az együttműködési képesség, ezáltal nő helyi szinten a kohézió, és nagyobb lesz a társadalmi életbe való bevonhatóság.

A program megvalósulásában elsősorban a közös élmények megtapasztalása állt. Olyan jellegű programot valósítottunk meg, melyek élményszinten erősítette a közösségi érzést, az egymáshoz tartozást.

A délelőtt folyamán közös fánksütés volt, amelyben részt vettek a gyerekek és a pedagógusok is, egy-egy családtagot is bevonva. A felnőttek már reggel nekiláttak a fánktészta elkészítésének és 10 órától folyamatosan sütötték a fánkokat. A gyerekek az ebédlőben és osztálytermekben fogyasztották el a szalagos, lekváros, túrós fánkokat.

A rendezvény hivatalos programját délben nyitotta a Daniel Speer Brass rézfúvós együttes, a gyerekek bevonásával megvalósult interaktív előadás segítségével alapozódott meg a farsangi hangulat .

Célunk volt az is, hogy az osztályok is közösséggé váljanak. Ennek érdekében minden osztályban a gyerekek a lehetőségeikhez mérten jelmezbe öltöztek és egy közös kis műsort adtak elő. A pedagógusok segítségével, közreműködésével és összefogással az együttműködés minden osztályban megvalósult. Az alsósok, valamint az ötödikesek és hatodikosok színi jelenetekkel, versekkel, énekkel és tánccal készültek. A 7. és 8. osztályok pedig társadalomkritika eszközével élve saját társadalmi környezetük ironizálásával szereztek a nézőknek vidám pillanatokat. Végül a színpadi műsor cigány tánccal zárult, amelyet a diákok adtak elő.

A Sopianae Kulturális Egyesület jóvoltából minden osztály egy-egy tortát kapott jutalmul a jelmezekért és a műsorért, valamint a közreműködő résztvevők is kaptak közösen 1 tortát.

Az osztályközösségben elfogyasztott torta és fánk ledolgozásaként a 10-es PÁR Cserkészcsapat cserkészei közösségépítő játékokat játszottak külön az alsós, és külön a felsős diákokkal.

A nap fénypontja a tombolasorsolás volt. A sok ajándék közt a nagyobb értékűeket a Sopianae Kulturális Egyesület ajánlotta fel, ezáltal hatalmas örömet szerezve a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt.

A résztvevő felnőttek, főleg a pedagógusok is jelezték, hogy nagy igényük lenne a közösségfejlesztés, ehhez kapcsolódóan a személyes és társas kompetenciák fejlesztésére. A projekt keretein belül figyelembe fogjuk venni további programok megvalósításának lehetőségét.