Együtt nemezel a család

 

 

A hátrányos helyzetben élő gyerekek megsegítése, felzárkóztatása, családsegítés a Meszesi Tanoda célja, ehhez kapcsolódóan szerveztük meg az Intergeneráció klubot. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a családok felismerjék, hogy az együtt töltött idő, a közösen megünnepelt események, a közös tevékenységek a család minden tagja számára örömtelivé teszi az együttlétet. Ennek megtapasztalása elengedhetetlen ahhoz, hogy a családokban igény szinten megjelenjen az együtt játszás élményének újbóli megélése.

Programunkban Csille Márta nemezkészítő iparművész foglalkozott a családokkal. A résztvevők szinte minden korosztályból érkeztek, az óvodás kistestvértől és nagyszülőig is jelen voltak. Érdekes tapasztalat volt, hogy a szülők egy része, valamint a nagyobb fiúk nagyon nehezen voltak bevonhatók a nemezelésbe, de amikor mégis ráéreztek az ízére, nem akarták abbahagyni. A résztvevők több mint két óra elteltével is alig akarták abbahagyni a tevékenykedést. Azt is jó volt látni, hogy a kezdetben magányosan elkezdett munka közösségi tevékenységgé vált. A nagyobb gyerekek szívesen segítettek később kisebb testvéreiknek, és a szüleiknek is. Azoknak is mindig akadt segítőjük, akik később érkeztek, és kimaradtak egy-egy munkafázisból. Olyan elmélyülten dolgozott mindenki, hogy több alkalommal néma csend volt a teremben. De vidám beszélgetések is kialakultak, és igény merült fel a folytatásra.

A program célja megvalósult, hiszen a családokban a generációk közt más alapokra helyeződött a kapcsolat, amely remélhetőleg későbbiekben is érezteti majd hatását.