Beszélgetés Zalay Buda stratégiai projektvezetővel a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házban

A Fiatalok a közéletben program következő eseménye a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házában került megrendezésre a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola Gimnáziumának 11. A. és 10.B. osztályos angol kéttannyelvű- és informatika tagozatos diákjai részvételével. A meghívott előadó Zalay Buda, a Hauni Hungária  Gépgyártó Kft. stratégiai projektvezetője volt.

Zalay Buda röviden mesélt a kertvárosi gyermekéveiről. Tanulmányait a Nagy Lajos Gimnáziumban folytatta, humán érdeklődésű volt mindig is. Középiskolai éveiben valójában nem tudta milyen pályát szeretne majd választani. Annak ellenére, hogy a történelem és irodalom volt a kedvence, a matematika tanára vezette őt későbbi szakmájához el azzal, hogy kiváló pedagógusként megszerettette vele, és jól megtanította tantárgyát. Gimnazista éveiben nagyon sokat játszott számítógépes játékokat, innen az informatika iránti érdeklődés. Az, hogy informatikusokra a jövőben mind nagyobb szükség lesz, már azokban az években, mikor továbbtanulási döntését meg kellett hoznia jól látható volt, így jelentkezett a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karára, ahol automatizálás szakon diplomázott.

Megkérdezte az Előadó a résztvevő diákokat, hogy tudják e már, mely irányban szeretnének majd továbbtanulni, illetve kik gondolkodnak informatikai képzésekben.  A hallgatóság kétharmada jelezte, hogy már tudja hova jelentkezik, ha elvégezte a középiskolát és a felük fele jelezte, hogy informatikai vonalon szeretne továbbtanulni.

Előadását Konfuciusz híres bölcseletével zárta: „Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod.” Bízunk benne, hogy a diákok még nagyobb része kedvet kapott az informatikusi pályához, biztos jövőt választanak maguknak e területtel.