Beszélgetés Siptár Dáviddal, a Pécsi Állatkert és Akvárium- Terrárium igazgatójával (2018.12.11)

A Fiatalok a közéletben program újabb eseménye a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Művészeti Iskola Kollégiumában került megrendezésre. Az előadáson résztvevő diákok a kollégium lakói, akik a Zsolnay Szakgimnázium, az Apáczai Gimnázium, a József Nádor Gimnázium, a Cserepka Középiskola, és a Simonyi Szakközépiskola tanulói és Baranya megye Pécstől távolabbi településeiről, vagy akár szomszédos megyékből érkeztek. A hallgatóság korosztályi összetétele igen vegyes volt, a 9. évfolyamtól a 13. évfolyamig mindenhonnan érkeztek, szociális hátterüket tekintve többségükben hátrányos helyzetűek.

Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium fiatal igazgatója tartott előadást nekik.

Az ügyvezető igazgató úr röviden elmesélte életútját gyermekkorától indítva a történetet, mikor is rengeteg mindennel foglalkozott, káprázatosan szerteágazó érdeklődéssel bírt. A srácok meg is kérdezték tőle, hogy miként fért bele a színjátszástól, cserkészeten át a sportolásig annyi minden a szabadidejébe. Könnyű volt nekünk akkoriban, – mondta a 30 éves igazgató – hiszen nem volt még facebook, instagram és hasonló időrabló internetes fórum, a közösségi élményeket a valós életben éltük meg. Statisztikai adatokat idézett, hogy átlagban mennyi időt vesz el az online tér a magyar fiataloktól, mely idő alatt akár nyelvet, szakmát lehetne tanulni. Sajnos újszerű gondolat volt mindez a diákoknak, reméljük néhányan megértették, Siptár Dávid életútjából, hogy tudatossággal, szorgalommal, aktivitással, felelősségvállalással és bátorsággal messze lehet jutni, tudnak sorsukon változtatni.

Az önkéntes munka örömeiről is beszélt előadónk, amit cserkészként és egyetemistaként is megélt. E közéleti szerepvállalás és első munkahelye, ahol felzárkózást segítő projektekben tevékenykedett, megmutatta számára, hogy milyen nagyszerű érzés másokért tenni, és milyen nagy felelősség is ugyanez. Konkrét sikertörténeteket, mélyszegénységből kimenekített élettörténeteket is a hallgatóság elé tárt, ami érzékelhetően megérintette őket, hiszen sokan érkeztek hasonló körülmények közül. Számukra bíztatást és konkrét útmutatást jelentett e beszélgetés, megmutatta számukra, hogy lehetőségeikkel miként tudnak élni, hogy életük jobbra fordulhasson.