„A szappanfőzés, mint tradicionális és trendi foglalkozás”

A TRADE-íció program következő eseménye a Pécsi Simonyi Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola dekoratőr szakgimnáziumi tanulói körében zajlott, melyre 9. osztálytól a 12. osztályig valamennyi évfolyamról érkeztek diákok.

A klubfoglalkozást Burján István osztályvezető, etnográfus főmuzeológus érdekfeszítő előadása indította. A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának vezetője a faluhelyen elterjedt ősi szappanfőzési szokásokról beszélt. Őseink nem dobtak ki semmi maradékot, a betegségben elhullott disznók zsírját is tudták szappankészítéshez használni. Egész évben gyűjtötték a zsíros hulladékot, disznó-, marha- és birkafaggyút vagy az olajpogácsát. A szappanfőzés ideje kora tavaszra, rendszerint a húsvét előtti hetekre esett. Az Alföldön régebben a kiszáradt tavak fenekéről söpörték össze a sziksót (szódát), amelyből megfelelő mennyiségű hamu és mész hozzáadásával lúgot főztek.

Ezt követően Szandra Hudson a NatureConTe természetes kozmetikumok, így bőrbarát szappanok készítésével foglalkozó manufaktúra vezetője vette át a szót, aki ismertette hogyan zajlik manapság a szappangyártás, milyen szigorú Európai Uniós  előírásainak kell megfelelni a mai kézműves kozmetikumgyártás során, majd bemutatott egy gyors szappankészítő eljárást. A diákok körében nagy érdeklődést váltottak ki a különféle illóolajak és illatolajak, természetes ajakápolók és alapanyaguk a sheavaj megtapintásának és szagolgatásának lehetősége, majd nagy lelkesedéssel láttak hozzá a személyre szóló szappankájuk elkészítésének.