A modern tánc, mint életpálya

Szigeti Oktávia moderntánc pedagógus, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa elmondta, hogy a modern tánc nagyon fontos eleme a gyermekek és az ifjúság testi és lelki fejlesztésének. A személyiségfejlesztés áll a középpontban. Fontosak a gyakorlatok és a technikák, de ugyan olyan fontos a személyiség és a kreativitás fejlesztése is. Segít a fiataloknak abban is, hogy saját testüket megismerhessék, testtudatuk, mozgáskoordinációjuk fejlődjön, és izolálni tudják saját testrészeik mozgását. Fejleszti a közösségi tudatot, az egymáshoz való viszonyulást.

Ahhoz, hogy a tánc valakinek karrier lehetőség legyen, nagyon fontos, hogy az egészségmegőrzés lehetőségeit már kiskorban megtanulják, azaz képesek legyenek a saját testük jeleinek a felismerésére, hangsúlyt helyezzenek az egészséges táplálkozásra, és hogy befelé tudjanak önmagukba figyelni. Fontos, hogy örömforrás legyen annak a tánc, aki az életét ez köré szeretné felépíteni.

A táncművész karrier titka, hogy korán kell kezdeni. Már egészen kis korban meg kell tapasztalni, mire képes a teste, és a mozgás életformává kell, hogy váljon.

Ebben a szakmában lehetőség van színpadi táncos, koreográfus, modern táncművész munka választására, de nagyon jól tud egy táncos fotózni is, és videofelvételt készíteni tánc eseményekről, hiszen teljesen másképp látja a táncot, mint egy kívülálló, és ez is egy karrierlehetőség. De jógaoktatóként, balett és táncoktatóként, de akár tánctörténet oktatóként is van lehetőségük az elhelyezkedésre, akik ezt a pályát választják.

Saját magáról elmesélte a művésznő, hogy számára a legnagyobb boldogság a tánc, és amikor táncolni kezdett, már érezte, hogy megtalálta az útját, hiszen azt kell az embernek választani hivatásaként, amiben igazán ki tud teljesedni, és boldoggá teszi.

Az előadás után következett a tánc. A különböző lazító feladatsorok elvégzése után, kihívást jelentő mozgáselemek sorozata következett, de volt páros gyakorlat is, ami az egymásra figyelést, az összhang elérését célozta. A program vége felé közeledve előkerültek a kreativitást fejlesztő gyakorlatok.

A program elérte a célját, hiszen tudatosodott a fiatalokban, hogy ez a pálya elérhető számukra, és lehetőségeiknek az elkötelezettségük az alapja.